torstai 28. tammikuuta 2016

Digitaalisen opetuksen kehittäminen (LIN4)



Tritonian Edulabin Learning in Networks (LIN4) -kurssilla kehitetään digitaalista oppimateriaalia ja digitaalista opetusta sekä osallistujien valmiuksia tukea kollegoita mentorina muutoksessa kohti digitaalista, verkostomaista ja monimuotoista opetusta. Nämä asiat ovat tärkeitä ulottuvuuksia vastuullani olevan Yliopiston digitalisaatio -hankkeen toteutuksessa.

Tässä blogissa tarkoitukseni on - nyt LIN4-kurssiin liittyen - pohtia vapaasti digitalisaatioon ja digitaaliseen opetukseen liittyviä asioita.

Digitalisaatio on termi, jolla on enemmän kuin riittävästi tulkintoja ja sisältöjä. Alla NMC Horizon Higher Education Edition 2015 -raportin pohjalta muokattu malli, jonka kautta on mahdollista tulkita opetuksen digitalisaation tilannetta ja haasteita.


Digitalisaatio ei missään tapauksessa ole pelkästään teknologoita; pikemminkin paljon jotakin muuta. Teknologiat kuitenkin tuovat uusia mahdollisuuksia opetuksen toteuttamiselle ja näitä voidaan odottaa erilaisilla aikajänteillä. Trendit ilmentävät sitä, miten kiinnostus erilaisten opetuksellisten mahdollisuuksien hyödyntämiseen leviää. Haasteet ovat luonteeltaa erilaisia; helppoja (kuten vaikka sulautetun opetuksen määrän lisääminen toteutuksissa) ja myös hyvin haastavia (esimerkiksi opetuksen painoarvon lisääminen ja hyvästä uudenlaisesta opettamisesta palkitseminen).

LIN4-kurssin lähijaksot striimataan ja näin mahdollista osallistua myös etänä. Tarkoitus on samalla kehittää lähi-etä-opetuskäytäntöjä. Jos/kun opettajia on riittävästi paikalla, niin chattia voi käyttää etäosallistujien keskustelun kanavoimiseen. Joku vetäjistä tai joku vastuutettu osallistuja seuraa chattia ja nostaa sieltä teemoja lähikeskusteluun. Olen käyttänyt tätä johtamisen kurssilla, jolla samanaikaisesti suurehko määrä lähi- ja etäopiskelijoita (30+30) ja malli toimi hyvin.

Opetusvideoiden tekemisestä studioympäristössä minulla on kohtuullisesti kokemusta. Tämä on mainio malli ja mahdollistaa korkealaatuisen opetusaineiston tuottamisen. Nyt minulla on rinnalla tarve kehittää iPhonen käyttöä vidoiden tekemisessä. Sillä saanee aikaan sopivan karkeaa ja samalla hyvälaatuista aineistoa missä ja milloin tahansa. Tämän osaamisen kehittämiseen etsin ideoita. Tekniikan kanssa voinee tehdä jotakin. Tässä ajatus jonkinlaisesta kehittyneesta kameran stabiloivasta selfie-stickistä olisi kiinnostava. Olen kuullut, mutta en vielä löytänyt tällaista.

Pohdinta jatkuu ...





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti